KONYA’DAN BALKANLARA GÖNÜL KÖPRÜSÜ

Selçuklu Belediyesi ortaklığı, Hikmet İlim ve Sanat Derneği(HİSDER), Sosyal Araştırmalar ve Dayanışma Vakfı(SADAV), Konya Sivil Toplum Kuruluşları, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı işbirliği ile Balkanlarda kardeşlik köprüsü kuruluyor.

 

"Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü" ile Türkiye ve Balkanlar'daki kardeş sivil toplum kuruluşları arasında, kapasitelerini artıracak ve sürdürülebilir bir işbirliği gerçekleştirilecek.

 

Selçuklu Belediyesi, kardeş şehir ilişkileri kapsamında Balkanlar ve Türk Dünyası’nda hayata geçirdiği projelere bir yenisini daha ekliyor. Selçuklu Belediyesi’nin ortaklığında Konya'daki sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla "Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü Projesi" başlatıldı.  Proje ile Konya’da faaliyet gösteren 126 sivil toplum kuruluşu ile altı Balkan ülkesi Bosna Hersek(Saraybosna), Kosova(Prizren), Makedonya(Üsküp), Arnavutluk(Tiran), Karadağ(Podgorica), Sırbistan(Yeni Pazar) şehirlerinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları arasında kardeşlik köprüsü kurulması amaçlanıyor. Selçuklu Belediyesi, Sosyal Araştırmalar ve Dayanışma Vakfı(SADAV), Konya Sivil Toplu Kuruluşları, Hikmet İlim ve Sanat Derneği(HİSDER) ve Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı tarafından yürütülecek projeye, Selçuklu Belediyesi Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’nde kurulan proje ofisi ev sahipliği yapacak.

 

Projenin amacı, faaliyet planı ve beklenen sonuçların açıklandığı basın toplantısına Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Proje Koordinatörü ve HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, SADAV Başkanı Ercan Uslu, Memur-Sen Konya İl Temsilcisi Nazif Karlıer, Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkan Vekili Muhsin Görgülügil, Gençleri Evlendirme ve MEHİR Vakfı Genel Başkanı Mustafa Özdemir ile ulusal ve yerel basının temsilcileri katıldı.

 

Konya’nın, Balkanlarla birlikteliğini tekrar arttıracak bir projeyi hayata geçiriyoruz diyen Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Böyle önemli bir konuda öncülük ettiği için Hikmet İlim ve Sanat Derneği'ne (HİSDER) teşekkür ediyorum” dedi.

 

Selçuklu Belediyesi olarak kardeş şehir ilişkileri kapsamında Balkanlarda ciddi çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Başkan Altay, “Yapmış olduğumuz işlerden biri ve en önemlisi olan Saraybosna Mevlevihanesi’nin yeniden yapılması. Bir sivil toplum kuruluşuyla da birlikte yaptığımız çalışmalarla Mevlevihane, Saraybosna’nın ilim ve kültür hayatına önemli katkılarda bulunuyor. Düzenli toplantıların yapıldığı ve mesnevi sohbetlerinin gerçekleştirildiği önemli bir merkez haline geldi. Yine Selçuklu Belediyesi, kardeş şehir ilişkileri kapsamında Bulgaristan’da ki Çernooçene Belediyesi ve Gagavuzya’da ki Kongaz Belediyesi ile ilişkiler yürütüyoruz. Selçuklu Belediye Başkanı olarak, Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nde de önemli bir görev üslenmiş durumdayım. İki yıldır Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin başkanlığında, Yönetim ve İcra Kurulu’nda görev alarak özellikle Türk Dünyası ve Balkanlarda ki belediyelerin, Türkiye’de ki belediyelerin tecrübelerinden faydalanmaları ve onların eğitimleri ile ilgili bir birlikte görev yapıyorum. Bunların hepsi aslında bölge coğrafyamızda, gönül coğrafyamızda yapmak istediklerimizin önünü açıyor” dedi.

 

Altay, “Gönül coğrafyası ile birlikteliğimiz artacak”

Konya’nın en önemli özelliğinin sivil toplum kuruluşlarının kurumsal ve örgütlü yapısı ile güçlü yapısı olduğunu söyleyen Başkan Altay, “Bu Proje, Konya’nın bu gücünün, Balkanlarla paylaşılması ve oradaki sivil toplumun yeniden harekete geçirilmesi, kardeşlik ilişkilerinin arttırılması açısından çok önemli bir proje. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu bir başlangıç, sivil toplum kuruluşlarımızla Balkanlardaki kuruluşların entegrasyonu ve oradaki işlerin yürütülmesiyle inşallah faydalı sonuçlar elde edilecektir. Selçuklu Belediyesi olarak sivil toplum kuruluşları il her zaman projeler yürütmeye gayret ediyoruz. Bundan sonra da bu birlik ve beraberliğimizin devam etmesini temenni ediyorum. Bu proje Balkanlardaki etkinliğimizin artmasına ve gönül coğrafyasındaki kardeşlerimizle birlikteliğin artmasına vesile olacaktır” dedi.

 

Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü projesi adı altında son bir yıldır yürütmüş olduğumuz çalışmaların bir ürünü olarak bugün projeyi beraber yürüttüğümüz kuruluşlarla birlikte bir basın toplantısı gerçekleştirdiklerini ifade eden Proje Koordinatörü ve HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, “Bu projeyi her ne kadar Konya Sivil Toplum Kuruluşları’nın bir projesi, Selçuklu Belediyesi’nin bir projesi olarak ifade etmiş olsakta aslında Konya’nın bir projesi, Türkiye’nin bir projesi. Projemizin başvurusu Hikmet İlim ve Sanat Derneği(HİSDER) tarafından, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’na yapıldı. Projemizin ortağı Selçuklu Belediyesi’dir. Burada Başkanımızın şahsında Selçuklu Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum. Bildiğiniz üzere Selçuklu Belediyemizin, Balkanlarda, Saraybosna’da çok önemli çalışmaları var. Ne zaman bu tür bir projemiz olsa, müracaat ettiğimiz zaman düşünmeden kabul ediyorlar” dedi.

 

Kutlu, “Proje ile Balkanlardaki sivil toplum kuruluşlarına ulaşacağız”

Konya Sivil Toplum Kuruluşları adına verilen bu proje kapsamında altı devletten altı şehirle işbirliği yapıyoruz diyen Kutlu, “Proje ile Konya’da faaliyet gösteren 126 sivil toplum kuruluşu ile altı Balkan ülkesi; Bosna Hersek(Saraybosna), Kosova(Prizren), Makedonya(Üsküp), Arnavutluk(Tiran), Karadağ(Podgorica), Sırbistan(Yeni Pazar) şehirlerinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları arasında kardeşlik köprüsü kurulmasını amaçlıyoruz.  Anadolu’dan balkanlara göç eden ve oraların İslamlaştırılmasında ve Türkleştirilmesinde önemli çalışmalar yürüten Evlad-ı Fatihan, hepimizin bildiği gibi temel olarak Konya merkezli olarak o bölgelere gittiler. Bizde bu proje ile bundan sonraki bir yıl içerisinde pek çok çalışmayı, iş planını hayata geçireceğiz. Projemizin logosunda yer alan hilal şekli aslında Boşnakça’ da “festina lente” denilen yaya köprüsünü ifade ediyor, anlamı da “yavaşça acele et”  demek. Bizde bu proje ile yavaşça acele ederek, safları sıklaştırarak uzunca süredir ihmal

Son Haberler

ŞAMPİYONLARDAN BAŞKAN PEKYATIRMACI’YA ZİYARET

ŞAMPİYONLARDAN BAŞKAN PEKYATIRMACI’YA ZİYARET

U16 Türkiye Şampiyonasında Konya’yı temsil ederek şampiyon olan Selçuklu Belediyespor Kulübü U16 Futbol Takımı, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’yı ziyaret ederek kazandıkları kupayı takdim etti. Başkan Pekyatırmacı: “ U16 takımımız Konya
Selçuklu’da Cuma Buluşmaları sürüyor BAŞKAN ALTAY VE PEKYATIRMACI SANAYİ ESNAFIYLA BULUŞTU

Selçuklu’da Cuma Buluşmaları sürüyor BAŞKAN ALTAY VE PEKYATIRMACI SANAYİ ESNAFIYLA BULUŞTU

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Cuma Buluşmaları çerçevesinde Anadolu Teknik Sanayi Camii’nde sanayi esnafıyla bir araya geldi.
27 tür 60 çeşitte 395 bin çiçek görenleri renkleriyle büyüleyecek SELÇUKLU ÇİÇEK BAHÇESİ ZİYARETÇİLERİ İLE BULUŞMAK İÇİN GÜN SAYIYOR

27 tür 60 çeşitte 395 bin çiçek görenleri renkleriyle büyüleyecek SELÇUKLU ÇİÇEK BAHÇESİ ZİYARETÇİLERİ İLE BULUŞMAK İÇİN GÜN SAYIYOR

Selçuklu Belediyesi tarafından Konya’ya kazandırılan Çiçek Bahçesi ziyaretçilerine kapılarını açmak için gün sayıyor. Hummalı bir şekilde hazırlıkları devam eden bahçe 27 tür, 60 çeşitte 395 bin adet çiçekle misafirlerini ağırlayacak.